dijous, 25 de juliol del 2013

Jo socialitzo, tu socialitzes, ell/a socialitza

Photo by Jordanhill Shcool 

Fins que no m'he posat en sèrio a escriure, produir i comunicar algunes idees no he percebut la importància de ser curosa i respectuosa amb la producció intel.lectual de tercers. Potser deixadesa. Potser desconeixement.


Feltrero (2003) té un treball molt interessant sobre el software lliure i la producció i socialització del coneixement a la Xarxa. Planteja el tema de la situació de la propietat intel.lectual.

Però primer de tot, què vol dir socialitzar el coneixement? És el procés pel qual la persona aprèn, incorpora i fa seus els elements de la cultura del seu entorn1. És la reproducció de nous coneixements, valors i pràctiques ajustats pels individus i grups socials a un context social i individual sempre en evolució2.

Això vol dir que qui accedeix en aquest coneixement l’assumeix, se l’apropia, el (re)formula i així adquireix una capacitat participativa i crítica per una major interacció social.

Hi ha també qui parla d’economia del coneixement, posant més l’accent en la capacitat de generar coneixement tecnològic i d’aquí innovar constantment per a un mercat vigorós davant les exigències del consum3. Jo afegeixo, davant d’un mercat boig creant unes necessitats no reals.

Què comporta la socialització del coneixement? Una interacció tant dels recursos tradicionals que fins ara hem utilitzat (arxius, biblioteques...) com incorporar, si encara no s’ha fet, tot el ventall de recursos digitals.

I què passa amb la propietat intel·lectual? L’apropiació exclussiva i control de la informació, que sota l’argument de protecció de la propietat intel·lectual (PI) pot impedir els intercanvis d’aquesta socialització4.

Alguns Reptes que suggereixo:
  • Sembla ser que gairebé tot es redueix i es converteix en valor econòmic. No perdre de vista els fonaments ètics i socials on es sustenta el coneixement.

  • Buscar i trobar el punt d’equilibri entre la lliure difusió del coneixement i el respecte als drets d’autoria.

1 Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Institut transdisciplinar d’Investigació avançada en Ciències de la Terra i de la Vida, on promou la socialització del coneixement i projecta els seus resultats a una investigació social prospectiva de caràcter evolucionista, 2012, http://www.iphes.cat/es/node/67 . Auspiciat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología.

2,4 El software libre y la producción y socialización del conocimiento en la red: el problema de la propiedad intelectual. Roberto FELTRERO OREJA, Departamento de Lógica, Historia y Filosofía de la Ciencia, UNED, 2003.

3 Carlos Vogt, Secretário de Ensino Superior do Estado de São Paulo e Coordenador do Labjor (Universidade Estadual de Campinas - Unicamp). Revista iberoamericana de Ciencia, Tecnología y Sociedad. http://www.revistacts.net/index.php?option=com_content&view=article&id=304:el-debate-socializar-el-conocimiento-la-utopia-indispensable&catid=19:debates&Itemid=37


Licencia Creative Commons
Socialització del coneixement por Marta Digón se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Unported.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada